Thursday, June 10, 2010

Pengeluaran Susu Ibu

Salam,

Juz 2 share this info :

pengeluaran susu antara 2 manusia adalah berbeza begantung kepada

1. anatomi fizikal
2. kekerapan penyusuan
3. kekerapan memerah susu
4. cara/teknik memerah susu - tangan , manual pump, single pump / double pump
5. tempoh penyusuan dan tempoh memerah


tidak semestinya bila susu kita dianggap kurang dr orang lain kita rasa terpinggir atau tidak setanding. yg penting kita mesti rajin , jgn give up dan teruskan menyusu/memerah walau byk mana yg kita dapat. teruskan bertawakal dan jgn stress...

p/s: credit to tini007(SI.com) for this info :)
Baki cuti lagi 4 hari termasuk hari nie.. ni pun dah pukul 10.15am. Ape ye x settle lagi... Kena settle sebelum aku mula kerja tempat baru.

Start hari ni, kena kumpul stok susu! lama dah tinggal aktiviti ni since aku start cuti 29 mei hari tue! isk isk.. Stok ade la dlm 33 bekas.. aleesya pun dah 1 year 5 months 20 days old.. another 6 months to complete 2 years of bf..

My baby aleesya dah bangun. Nak g mandikan dia then feed her.Will continue later :)

Wednesday, June 9, 2010

Salam Pertama

Salam Mukadimah..

Dah lama sebenarnya anne nak buat blog. Sekadar untuk berkongsi ilmu /maklumat dan apa jua yg bermanfaat buat diriku dan sahabat2 di alam maya ini. Actually byk yg nak dikongsi, tp tak tau mcm mana nak mula. insyaAllah, langkah pertama ku dh bermula. Akan ku jadikan SJoL ni sebagai teman ku... Salam perkenalan buat semua