Monday, December 20, 2010

Hepi BIrthday Baby..


Selamat Hari Lahir Anis Nur Aleesya.. Alhamdulillah hari ni genap aleesya 2 tahun.. Dan hari ni juga genap aku BF aleesya untuk 2 tahun.Tercapai juga hasrat aku nak menyusukan aleesya selama 2 tahun.. Selama ini juga ku angkut Breast Pump(BP) hadiah dr suamiku ke mana ku pergi.. Ke opis, balik kampung, malah sampai family trip ke Vietnam pun, BP ku bawa.. Bila ada kelapangan, akan ku kongsi pahit manis yg ku lalui selama 2 tahun utk BF baby ku anis nur aleesya

ALeesya pun dah bijak skang nie.. Dah pandai gosok gigi sendri.. Yg paling best, aleesya dah pandai main SCOOTER!! comey je tgk dia bwk scooter.. Eecha pun dah pandai sebut mummy.. abah.. tok tok.. nenek.. angah.. cu cu.. acad.. aya... hahahaha sgt la bahagia dgr cloteh anak ku.. 1 tahun 11 bulan juga aku dah suamiku mula ajar aleesya berenang... ALhamdulillah, aleesya dah mula nak blaja swimmin.. Semoga aleesya menjadi anak yg solehah.... mummy n abah love u.....

Sunday, October 31, 2010

NOV 2010

Bulan ni genap 5 bulan aku join MSI.. sekejap je dah 5 bulan.. X caye pun ade juge.. Dan bulan ni juga Aleesya genap 1 tahun 11 bulan mengempeng susu dgn mummy.. Its mean another 1 month to complete 2 years breastfeed my little princes, anis nur aleesya..

Since aku join new co. masa utk aku allocate as MBfPC amatlah terhad.. Tersgtlah BZ aku di tempat baru.. Jenuh ku memikirkan + menyusun masa utk ku bahagi2 kan tanggungjawap as a wife, mummy, daughter,PC and Hamba Allah.. Mungkin 2 bulan lagi, aku akan biasa dgn rutin baru ni.. And i wish that i could manage my time dgn lebih baik..

Tuesday, August 31, 2010

Ramadhan -20


Pejam Celik dak masuk 20 hari berpuasa.. Sekejap je masa berlalu.. Masa berlalu sgt pantas. Aleesya pun dh 1 tahun 8 bulan 11 hari.. Dah cerdik si kenit nie.. cuma x pandai ckp lagi.. Bleh la sebut abah, nak, jom.. tapi yg paling best, bila kita count 1 2 3, dia akan sambung "jump".. so cute.. bila gosok gigi. mesti sebut "dah".. hari ni dah tau nak hug + bagi remote bila diminta.. kejap je dah besar anak mummy nie..

Hmm... lagi 4 bulan nak complete 2 years BF aleesya.. stok mg dh x byk... kais pagi mkn pagi, kais petang mkn petang.. 1 pumpin' sessionleh dpt 2oz je.. kdg2 leh la dpt 3oz.. hmm.. so far still cukup for aleesya.. demi Aleesya, mummy kuatkan semngat walaupun kadanG2 cam penat . huhuhuhu..

k lA.. nnt snang taip lagi.. aleesya nk susu ni~~

Thursday, June 10, 2010

Pengeluaran Susu Ibu

Salam,

Juz 2 share this info :

pengeluaran susu antara 2 manusia adalah berbeza begantung kepada

1. anatomi fizikal
2. kekerapan penyusuan
3. kekerapan memerah susu
4. cara/teknik memerah susu - tangan , manual pump, single pump / double pump
5. tempoh penyusuan dan tempoh memerah


tidak semestinya bila susu kita dianggap kurang dr orang lain kita rasa terpinggir atau tidak setanding. yg penting kita mesti rajin , jgn give up dan teruskan menyusu/memerah walau byk mana yg kita dapat. teruskan bertawakal dan jgn stress...

p/s: credit to tini007(SI.com) for this info :)
Baki cuti lagi 4 hari termasuk hari nie.. ni pun dah pukul 10.15am. Ape ye x settle lagi... Kena settle sebelum aku mula kerja tempat baru.

Start hari ni, kena kumpul stok susu! lama dah tinggal aktiviti ni since aku start cuti 29 mei hari tue! isk isk.. Stok ade la dlm 33 bekas.. aleesya pun dah 1 year 5 months 20 days old.. another 6 months to complete 2 years of bf..

My baby aleesya dah bangun. Nak g mandikan dia then feed her.Will continue later :)

Wednesday, June 9, 2010

Salam Pertama

Salam Mukadimah..

Dah lama sebenarnya anne nak buat blog. Sekadar untuk berkongsi ilmu /maklumat dan apa jua yg bermanfaat buat diriku dan sahabat2 di alam maya ini. Actually byk yg nak dikongsi, tp tak tau mcm mana nak mula. insyaAllah, langkah pertama ku dh bermula. Akan ku jadikan SJoL ni sebagai teman ku... Salam perkenalan buat semua